top of page

Om Vibybygden

Viby är beläget i sydvästra kanten av det centrala Närke och består av de f.d. stationssamhällena Vretstorp och Östansjö med kringliggande landsbygd. Av bygdens c:a 2.800 invånare bor ungefär en tredjedel i vardera samhälle och resten utanför.

Historiskt har Viby alltid varit en egen socken och fram till 1965 var det egen kommun. Numera är det den västra utlöparen av Hallsbergs kommun, men utgör fortfarande egen församling och ett eget distrikt avseende folkbokföring.

Idag är Vibybygden en ort som folk flyttar till. Här finns två livskraftiga och väl fungerande skolor, F-6, här finns pendlingsmöjligheter till den expansiva staden Örebro (30 km) samt Askersund, Laxå, Fjugesta och Hallsberg inom ett par mil. I Vretstorp finns servicehus och äldreboende, en välsorterad ICA-butik och några mindre deltidsbutiker. I Östansjö finns ett nybyggt Folkets Hus med stort utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. På bägge orterna finns idrottsföreningar och hästsport. Kort sagt det mesta man kan önska sig när det gäller service och fritid.

Överallt är det nära till naturen. Vibyslätten kring Vibysjön, höglandet och skogsområdet erbjuder väldigt olika naturtyper och en varierad flora och fauna. Här finns rika möjligheter att skåda såväl rara fåglar och svampar som tamboskap och möjligen en och annan varg.

bottom of page